Història del comerç | Montserrat Núñez (MN Esmalts)
MN Esmalts és un taller-botiga situat al cor del barri gòtic (al Call, antic barri jueu medieval d’artesans). L’any 1996, Montserrat Núñez va fundar aquest espai on poder dedicar-se al que més li agrada, la joieria artesanal. Núñez té una llarga trajectòria en aquest camp, ja que des dels 14 anys hi treballa i, des d’aleshores, no ho ha parat de fer mai.
Parteix de la qualitat de les matèries primeres (cristall de quars i de roca, or, plata) que condueix (per mitjà del foc) als seus límits d’expressivitat, llum, transparència, color i textura. Les peces que elabora són úniques i fetes a mà, sense utilitzar àcids. Sempre treballa amb els mateixos materials, però experimentant amb tècniques diferents. És un treball d’experimentació constant, exigent i cenyit als resultats inequívocament propis de l’antic ofici de l’esmalt.
La idea inicial del local era que fos un espai multidisciplinar, on diverses disciplines artístiques (poesia, pintura, fotografia…) poguesin conviure en un mateix espai. Durant molts anys, la Montserrat acollia artistes perquè poguessin exposar les seves obres, de manera lliure i gratuïta. En definitiva, ser un espai de trobada. Així va ser durant molts anys fins que fa pocs anys ja només és un espai taller per la seva joieria. També ha treballat amb diferents escoles d’art.
La seva filosofia és fer el que li agrada tant bé com pot.
Qui és Francesca Llopis
Web
Francesca Llopis (Barcelona, 1956) és una artista visual catalana, especialitzada en pintura i vídeo art. Formada a l’escola EINA, la seva carrera s’inicià als anys 1980 a Barcelona. Actualment, desenvolupa la seva activitat entre Barcelona, Japó i Corea.
Recentment, ha fet instal·lacions per Òmnium Cultural en el festival Llum de Barcelona, en el festival Big Draw al museu Picasso i amb l’Ajuntament de Barcelona amb la instal·lació Llum! al castell de Montjuïc, entre d’altres. Les seves obres estan basades i tenen com a focus principal els seus viatges i la natura, treballant la pintura, el dibuix i les vídeo instal·lacions i col·laborant sovint amb altres artistes com Barbara Held i Robert Wyatt.
El seu recorregut i obra pictòrica comença amb l’arquitectura i les influències del neoexpressionisme dels anys 80, els quals li serveixen per a poder representar la cultura urbana. Les seves influències venen, sobretot, de l’expressionisme abstracte. Ha exposat en diferents llocs del món amb la seva pintura i ha fet intervencions en l’espai públic, amb estructures efímeres evocant forats orgànics o amb instal·lacions amb neó.
Conserven obra de Francesca Llopis el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Museu de Terrassa, el Museu d’Art de Sabadell i el Museu d’Art Modern de Tarragona (Esperant els Déus).
Francesca Llopis
Moebius 7
Tinta sobre paper fet a mà
Mides variables
2020