L’auca del senyor Esteve és una novel·la de Santiago Rusiñol publicada el 1907, de la qual l’autor feu posteriorment una versió teatral que s’estrenà amb gran èxit de públic i de crítica el 12 de maig de 1917 al Teatre Victòria de Barcelona. La novel·la és el resultat de la fusió del quadre de costums del segle xix i de l’auca. Està formada per 27 capítols o fragments sobre tipus i escenes del barri de la Ribera de Barcelona que, paral·lelament, desenvolupen cadascun dels 27 dibuixos de Ramon Casas i els 27 rodolins de Gabriel Alomar. La descripció que fa de la realitat menestral li proporcionà la forma que l’acostà al costumisme. Aquesta obra permeté a Rusiñol exposar i defensar sintèticament la nova orientació i concepció de les relacions artista-societat que va sorgir durant el Modernisme.
El 23 setembre 1956, s’inaugurava un plafó de ceràmica al carrer Petritxol on s’explicava l’argument de L’Auca del Senyor Esteve. L’autor de la ceràmica és Josep Aguadé, que va utilitzar els dibuixos originals de Ramon Casas i els rodolins de Gabriel Alomar. En total són 28 plafons
Qui és Rebecca Morgan?
Rebecca Morgan és una il·lustradora i artista nascuda a Maryland, Estats Units. Actualment, divideix el seu temps entre Barcelona i el seu país natal. Compta amb àmplia experiència en mitjans tradicionals encara que en el fons és una pintora a qui agrada evolucionar constantment, impulsar la seva creativitat i expandir les seves habilitats creatives per incloure el dibuix digital. Alguns dels temes recurrents a la seva feina són les persones i la comunicació interpersonal, la il·lustració narrativa i els dissenys florals. No hi ha un repte creatiu massa petit per a ella! Els seus estudis en art i il·lustració inclouen: Màster en Creació Artística (Universitat de Barcelona), Postgrau Il·lustració Aplicada al Disseny (IDEP, Barcelona) i Postgrau Il·lustració Creativa (EINA, Barcelona).