Història del comerç | Asilde Sánchez (La Manual Alpargatera)

Web

La Manual Alpargatera va començar com a taller d’esperdanyeria tot just acabada la Guerra Civil (anys 40). El 1940 al carrer Brosolí, una atrevida emprenedora catalana va adquirir un petit taller d’espardenyes, que en 1941 es va traslladar al carrer Avinyó de l’emblematic l’Barri Gòtic de Barcelona, ​​convertint-se en La Manual Alpargatera. La senyora Emília va tenir la idea de canviar la perspectiva de l’espardenya i portar-la a un altre nivell.

Al 1943, les espardenyes de La Manual Alpargatera s’havien consolidat com un complement de moda i eren a les passarel·les dels dissenyadors més reconeguts de Barcelona en aquest moment.

Combinant amb una tradició artesana mil·lenària amb les tendències capdavanteres en la moda de vestir d’aquella època, donant lloc a una nova alternativa en el sector dels complements. I ho varen fer en un espai, botiga siruat a la vora de la Catedral, del Palau de la Generalitat i les Rambles, decorat amb una selecta col·lecció d’elements tradicionals disposats segons la funcionalitat pròpia de l’època.

La façana de l’taller d’espardenyes es va convertir en un símbol característic de la nostra ciutat. Amb el temps, el disseny de l’aparador ha estat tan conegut que un client que no coneixia la nostra direcció va enviar una carta amb un dibuix de la façana i de l’estatua de Colom que es tropa a al final de La Rambla, i tot i així va arribar!

Avui en dia, és una parada obligada per als viatgers a Barcelona i una opció preferida pels vilatans per la seva comoditat i autenticitat.

Qui és Irma Marco

Web

Irma Marco és artista, investigadora i docent. És Doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, llicenciada i màster en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Imparteix docència en disseny i art en la UOC, és professora associada en EINA (UAB), i professora col·laboradora en centres com Escola Massana o Elisava. Forma part del grup de recerca interdisciplinària Mediaccions de la UOC. En l’àmbit de la recerca artística, treballa des d’una perspectiva site-specific, amb formats com la instal·lació, el text, el so i la publicació editorial. Actualment, investiga les possibilitats de l’art per a activar diàlegs ciutadans entorn de la transformació de la quotidianitat deguda a la vida digital.

Ha exposat i intervingut en Feral File (els EUA/virtual), Centro de Desarrollo de las Artes Visuales (La Habana), el Museo de Arte Moderno de Santo Domingo, INJUVE, Matadero, CA2M, Fundación Telefónica, Galería Blanca Soto (Madrid), CCCC Centre del Carme, Galería SET Espai d’Art, Espai Tactel (València), Bòlit Centre d’Art Contemporani (Girona), MAC (Mataró), MACBA, Arts Santa Mònica – ISEA2022, Espai Souvenir, SWAB Art Fair, Tangent Projects, Influencers-CCCB, Festival Sónar, Cinema Zumzeig, i Primavera Pro (Barcelona) entre altres. Ha participat com a artista resident en programes d’art i educació com Escola en Residència CCCB (Barcelona 2024), Creadors en Residència (Barcelona 2019-2020), Zona Intrusa (MAC- Mataró, 2019), o Bòlit Mentor (Girona 2017-2018). Col·labora amb entitats com a MACBA i altres col·lectius independents.

Irma Marco

Post-Pandemic Feeling
Pintura acrílica i llapis sobre tela
120 x 120 cm c.u.
2022