Història del comerç

Web

La Llibreria Quera va obrir les portes al carrer de Petritxol el 1916. Des de llavors quatre generacions de la família s’han dedicat al negoci. En els inicis d’aquest establiment la llibreria es dedicà a l’activitat editorial literària concretament de teatre. S’anomenà llavors L’Escon i s’hi venien les publicacions pròpies i obres d’arreu de Catalunya. No va ser fins al 1937 que l’establiment, veient el buit literari en l’àmbit de muntanya, començà a especialitzar-se i esdevé un referent en la cultura muntanyenca de la ciutat. Des de llavors molts clients s’han apropat a l’establiment per trobar-hi orientació i el coneixement i la confiança presents a la llibreria generació rere generació. El 2016 la llibreria va a celebrar els 100 anys de vida amb una exposició sobre la història de l’establiment i de la saga familiar.

El 2019 la Llibreria es reinventa i entra en una nova fase obrint un restaurant a la rebotiga, curiosament a l’espai on antigament ocupaven el menjador i cuina de l’antiga vivenda familiar, afegint a la seva oferta de llibres una nova temàtica: la narrativa viatgera. En el nou Espai Quera, el visitant hi trobarà plats de productes locals de qualitat i un ampli celler pensat per els paladars més exigents a més d’un variat calendari d’activitats com ara tastets, cates, maridatges i també xerrades, presentacions de llibres i novetats editorials.

Qui és Stella Rahola?

Web

Llicenciada en arquitectura per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC) i graduada en escultura per l’Escola Massana, l’obra de Stella Rahola reformula, a través d’un continu estudi de tècniques, la resistència i els límits de materials tan mal•leables i sensibles com són la porcellana i el vidre.

D’aquesta manera, a través de l’exploració, les seves peces es converteixen en construccions que transmuten en els límits del que és forma i el que no, dispersant-se en l’aire i adquirint volums que els fan cobrar una nova vida. La resistència cercada es rebel·la, doncs, en forma d’eclosió, com si l’objecte resultant quedés suspès en l’aire en un intent d’immortalitzar com una imatge congelada, el zenit de la seva bellesa absoluta i per tant manifestant-se en un punt d’equilibri total.

Stella Rahola
El Plat del Passat Demà
2023
Polpa de paper, tinta, fertilitzant per cultius i ossos de pollastre
55 x 55 cm

El Plat del Passat Demà
-1916 la Llibreria Quera obre les portes al carrer Petritxol
-1937 l’establiment comença a especialitzar-se i es converteix en un referent de la cultura muntanyenca de la ciutat -2022 per a la supervivència del negoci familiar, que compta ja amb la quarta generació, es diversifica oferint també platillos i cuina de mercat.

El plat del passat demà parteix dels 2 ingredients dels llibres: paper i tinta que emplaten una orografia que emulsiona l’alpinisme i el menjar. La resta de components de la recepta surten del local incorporant el cereal, el fertilitzant pel seu cultiu, la proteïna i l’aigua per descriure situacions globals que s’adrecen al futur.

Ingredients:
– 3,5kg polpa de paper
– 5ml tinta d’impremta
– 160gr midó d’arrós
– 2L aigua
– 2kg fertilitzant d’urea nitrogenat
– ossos de 4 pollastres

Bullir l’arròs i esperar que pugi el midó. Retirar la capa amb una cullereta per tal d’obtenir la màxima concentració. La producció mundial d’arròs es manté més estable que el blat de moro i el blat en els últims anys, que continua augmentant, encara que a un ritme més lent. Es preveu que la producció i el consum d’arròs augmenti a tot el món. Tot i ser l’aliment bàsic de la majoria de la població a Àsia, la seguretat de l’arròs significa seguretat alimentària. Per tant, l’arròs està estretament relacionat amb l’harmonia social i l’estabilitat política de molts països.

Bullir aigua. L’aigua és la base de la vida en el nostre planeta. Menys del 3% de l’aigua dels món és potable, de la qual 2,5% està congelada a l’Antàrtida, l’Àrtic i els glaciars. Per tant només podem comptar amb el 0,5% per a totes les necessitats de l’ecosistema. L’ésser humà contamina l’aigua més ràpid del què la naturalesa és capaç de purificar.

Afegir el fertilitzant de cultius. Un cop dissolt, afegir el midó. Apagar el foc. Els fertilitzants nitrogenats augmenten l’alçada de les plantes, el nombre de panícules, la mida de la fulla, el nombre d’espiguetes, que determinen en gran mesura la productivitat de la planta. A l’agricultura local, només s’aplica fertilitzants al 43,9% dels cultius. D’aquest nombre, prop del 75% utilitza l’urea com a component base del producte, un químic que pot produir l’òxid nitrós, un gas d’efecte hivernacle 300 vegades més contaminant que el CO2.

Deixar reposar a temperatura ambient fins al dia següent. Agregar els ossos de pollastre. Mentre que han desaparegut incomptables espècies, d’altres les hem convertit en un element omnipresent en la geologia mateixa de la Terra. A qualsevol punt del planeta, la presència d’ossos de pollastre al subsòl serà un dels senyals que permetran al geòlegs del futur identificar les restes de la nostra època. Avui, és l’ocell més freqüent del planeta i l’hem modelat fins donar-li una anatomia molt diferent de la dels seus avantpassats més recents.

Passats 107 anys, la cuina de l’Espai Quera es situa exactament on era a l’habitatge dels seus avantpassats que combinaven la llibreria amb la vivenda. Els plats que s’hi cuinen avui, no deuen distar gaire dels d’aleshores. No obstant, els processos dels ingredients i els seus impactes, si. La història recent és tant una història natural com humana, però encara ens costa assumir aquests fets com a claus pel nostre futur col·lectiu. Potser la manera més fàcil d’entendre la magnitud de les seves implicacions és numerar aquests esdeveniments, un a un, un rere l’altre. La llista continua.

Bon profit.