Aparadors artístics és un projecte impulsat per la publicació cultural Hänsel* i Gretel*, dirigida per Llucià Homs i Fèlix Riera en col·laboració amb Barna Centre i amb el recolzament de la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona per tal de potenciar la importància dels aparadors com a espais comercials i de diàleg amb la ciutadania.

La iniciativa “Aparadors Artístics” proposa un seguit d’intervencions artístiques realitzades durant el mes de març del 2022 per artistes de reconegut prestigi –provinents de les arts visuals, arts escèniques, del cinema o de la literatura– en diferents aparadors situats als carrers del Pi, Petritxol i Palla, així com en alguns carrers adjacents, amb l’objectiu contribuir a la recuperació tan econòmica com anímica de la ciutat.

Volem fer-ho tal i com va saber exposar Santiago Rusiñol a L’auca del Senyor Esteve, on reivindicà la relació entre comerciants i artistes. A L’auca del Senyor Esteve, Santiago Rusiñol presenta la conciliació de dos mons aparentment irreconciliables: el botiguer sensat amb voluntat de ferro que aixeca les seves persianes cada dia i l’artista bohemi. Amb l’acció Aparadors artístics busquem contribuir als vincles entre comerciants, artistes i ciutadans. Com explica el crític Daniel Giralt Miracle al Els vincles entre comerciants i artistes, aquesta iniciativa «pot ajudar a fer que Barcelona aprofundeixi en estratègies de comunicació urbana».

A l’entrada del carrer Petritxol trobem des de 1956 un plafó de ceràmica on s’explica l’argument de L’Auca del senyor Esteve. L’autor de la ceràmica és Josep Aguadé, que va utilitzar els dibuixos originals de Ramon Casas i els rodolins de Gabriel Alomar.