Història del comerç | Joaquim Conesa (Conesa Papereria)
Hi ha qui entra per ensenyar als seus fills la particular papereria on van comprar les targetes de boda. I és que per a molts, els bons records estan estretament vinculats amb Conesa: els batejos i les comunions, el casament, les noces de plata i les d’or… Una papereria molt especial, la papereria de les coses maques, on trobareu una infinitat de postals estampades, bolígrafs de tots els colors, adhesius per a grans i petits, llibretes bufones… Una papereria per passejar i perdre’s.
Negoci iniciat fa tres generacions com a distribuïdora de llibres. El 1959, el local es quedà petit, i fou el fill qui agafà el relleu i decidí reconvertir-lo, juntament amb la seva dona, en una botiga d’estampes de sants i rosaris. A poc a poc, començaren també a fer impressions de targetes de visita amb màquines molt manuals i artesanals. Hem d’imaginar un carrer Petritxol encara no comercial, asfaltat i amb voreres perquè hi passessin els cotxes. La botiga era més petita del que és ara, amb una secció de màquines que n’ocupava una bona part.
La seva especialitat és el paper i van ser també de les primeres papereries a tenir llibretes i bolis “de fantasia” que anaven més enllà del material d’oficina clàssic. Són també una impremta d’esdeveniments totalment personalitzada. Poden dissenyar i imprimir al teu gust cartes, targetes, etiquetes, flyers, fulletons, catàlegs, sobres, calendaris, factures, receptes, postals, pòsters… Hi trobaràs taules per mirar tranquil·lament els catàlegs i fer la comanda. Aneu-hi aviat perquè alguns dissabtes s’hi formen cues.
Si ets amant de l’scrapbooking –que per a qui ho desconegui són llibres de records totalment artesanals i fets a mà, un objecte sofisticat d’origen nord-americà on s’hi recullen fotografies, bitllets d’avió, entrades de teatre i tota mena de souvenir–, entraràs en un veritable paradís . A les seves lleixes hi descobrireu una extensíssima selecció de fulls decorats, troquels, estampacions, cintes, lletres… Un hobby perfecte per relaxar-se, tot dilatant el temps i contrarestant la voràgine digital en què vivim immersos.
Qui és Alicia Kopf
Web
Alicia Kopf, nom artístic d’Imma Ávalos, és un dels noms més destacats de la darrera gran fornada de joves artistes catalanes que combina la pràctica artística i les instal·lacions audiovisuals amb la literatura. Els seus projectes han estat mostrats internacionalment i premiats tant en la dimensió visual com literària.
Llicenciada en Belles Arts, a més de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Va publicar el seu primer llibre de relats, Maneres de (no) entrar a casa, el 2011, gràcies a una Beca Girona Kreas. Ha presentat l’exposició individual Seal Sounds Under the Floor (2013) a la Galeria Joan Prats de Barcelona. També ha participat en diferents exposicions col·lectives com Pis(o) pilot(o), al CCCB (2015), Nonument (2014), a la Capella dels Àngels del MACBA, o Fugues (2013), dins del cicle Sala d’Art Jove FAQ de la Fundació Tàpies. Actualment, col·labora amb la Universitat Oberta de Catalunya.
Germà de gel, la seva primera novel·la (L’Altra Editorial, 2016) fou guanyadora d’alguns dels premis literaris nacionals més destacats, entre ells el Premi Documenta de narrativa 2015 i del Premi Llibreter 2016, el Ojo Crítico de Radio Nacional de España y el Cálamo Otra Mirada.
Paral·lelament ha rebut diverses beques: Beca de Producción de la Fundació La Caixa per a Story of my eyes, Beca OSIC a la Investigación Cultural per Speculative Intimacy o la beca BCN Producció 2014 per a Diari de Conquestes.
Alicia Kopf
Endurance
Vídeo 10′ 30”
2013
Sobre un fragment del vaixell del capità Shackleton, “Endurance”, avançant i trencant el gel, es superposa un text de l’autora. Emulant els exploradors del XIX, les descobertes documentals d’aquesta investigació en curs han estat “apropiades”: la reelaboració de documents gràfics i narratius d’exploradors de l’edat heroica de l’exploració polar es converteixen en en un relat en primera persona sobre la resistència i la recerca.