Història del comerç

Web

Hi ha qui entra per ensenyar als seus fills la particular papereria on van comprar les targetes de boda. I és que per a molts, els bons records estan estretament vinculats amb Conesa: els batejos i les comunions, el casament, les noces de plata i les d’or… Una papereria molt especial iniciada fa tres generacions com a distribuïdora de llibres. El 1959, el local es quedà petit, i fou el fill qui agafà el relleu i decidí reconvertir-lo, juntament amb la seva dona, en una botiga d’estampes de sants i rosaris. A poc a poc, començaren també a fer impressions de targetes de visita amb màquines molt manuals i artesanals. Hem d’imaginar un carrer Petritxol encara no comercial, asfaltat i amb voreres perquè hi passessin els cotxes.

La seva especialitat és el paper i van ser també de les primeres papereries a tenir llibretes i bolis “de fantasia” que anaven més enllà del material d’oficina clàssic. Són també una impremta d’esdeveniments totalment personalitzada. Poden dissenyar i imprimir al teu gust cartes, targetes, etiquetes, flyers, fulletons, catàlegs, sobres, calendaris, factures, receptes, postals, pòsters… Hi trobaràs taules per mirar tranquil·lament els catàlegs i fer la comanda. Aneu-hi aviat perquè alguns dissabtes s’hi formen cues.

Qui és Joan Fontcuberta

Web

Joan Fontcuberta és un dels fotògrafs catalans amb més projecció internacional. Exerceix també com a teòric de la imatge fotogràfica i com a editor fotogràfic, i ha impulsat la fotografia contemporània a través de nombrosos esdeveniments, jornades i exposicions. Tant els seus treballs teòrics com fotogràfics qüestionen la veritat que se li suposa a les imatges fotogràfiques. La seva producció artística, multifacètica, gira entorn de la versemblança de la imatge i la seva capacitat per representar i suplantar el món real. Li interessa la funció social de la fotografia, l’ús públic de la imatge i la intoxicació de la informació.

D’entre els múltiples premis rebuts, destaca el prestigiós Premi Internacional de Fotografia Hasselblad l’any 2013. La seva obra es troba en col·leccions destacades com el MoMA de Nova York, el Metropolitan Museum of Art de Nova York, The Art Institute de Chicago, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, el Centre Pompidou de París, el FNAC de París i el MACBA de Barcelona, entre d’altres.

Joan Fontcuberta
Gastropoda #XVI
2013
Impressió digital giclée sobre paper Hahnemühle
100 x 75 cm

Cargolarium
2013
Vídeo monocanal
7’ 44’’

Gastrópoda és una sèrie constituïda a través de l’acumulació d’imatges impreses, la gran majoria sent targetes postals rebudes per l’artista com a invitacions a exposicions d’art, que s’han anat acumulant a la bústia com si es tractessin de correus spam impresos. Per fer aquesta sèrie l’artista s’ha servit de l’acció corrosiva dels cargols (pertanyents a la classe gastròpoda) sobre les targetes acumulades i així poder transformar-ne la superfície.

Amb Gastrópoda Fontcuberta aborda el procés de transformació i degradació d’imatges icòniques. D’aquesta manera, l’artista descobreix un poder afegit a les imatges representades trobant una reflexió a través d’aquesta acció natural que es bifurca en tres direccions: una sobre l’autoria de l’obra, l’altra sobre el treball en producció a l’art contemporani, i una tercera, que fa referència a la sobresaturació actual de la imatge.