Història del comerç

Web

La història es remunta a l’any 1827, quan el primer propietari anava casa per casa venent i preparant la xocolata. Es va establir al carrer del Pi a la cantonada amb Plaça Cucurulla, on va romandre la xocolateria fins a l’any 2016. Si passeu per allà, encara hi trobareu unes plaques que ens ho recorden. El nou local, uns metres més avall de l’emplaçament original, al mateix edifici neoclàssic, el Palau Castell de Pons, ha integrat la fusteria exterior i conserva part del mobiliari existent del segle XIX. La joia és l’antic molí de pedra, de qui diuen que és el molí encara en actiu més antic de Catalunya.

Avui en dia, Fargas continua amb una elaboració de bombons i xocolata pròpia i artesanal. Aquí encara podeu veure (i olorar) l’elaboració de la tradicional “xocolata a la Pedra”, una recepta que ha passat de generació en generació mantenint-se fidel a l’original. Actualment, s’hi  fan una cinquantena de varietats de bombons i altres delícies de xocolata. Les trufes, els bombons, els torrons de Nadal i les mones de Pasqua s’elaboren sempre de manera artesanal a l’obrador ubicat actualment a Galeries Maldà, al mateix carrer del Pi.

Una tradició que recorden els assidus és la “torna”, una propina en forma de bombó, llengua de gat o trufa que s’enduen els qui compren per a assaborir de camí a casa. Un dolç últim pas que ben segur t’hi fa tornar.

Qui és Lara Fluxà?

Web

Lara Fluxà ha estat seleccionada per l’Institut Ramon Llull per representar Catalunya a la Biennal de Venècia el 2022 amb l’exposició “Llim”, comissariada per Oriol Fontdevila. Ha rebut el Premi ACCA de la Crítica d’Art 2018 a millor Projecte Artístic per “VERNI”, Premi Fundació Felícia Fuster, Premi Vila de Santanyí d’Arts Visuals i Premi Ciutat d’Inca.

Té obra en les col·leccions del MACBA, FRAC Museu d’Art Contemporani de Còrsega, Es Baluard Museu (Palma), Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca, Ajuntament d’Inca i l’Ajuntament de Santanyí.

Fluxà ha realitzat exposicions individuals al centre Lo Pati, Amposta; a la Fundació Felícia Fuster, Barcelona; a la Capella de la Misericòrdia, Palma, o a Maneu Galeria d’Art, Palma, i ha participat en exposicions col·lectives al Museu d’Art Modern i Contemporani Es Baluard, Palma; a la galeria Hilvaria Studio’s, Tilburg, Països Baixos; a la galeria MUU Kaapeli, Hèlsinki, Finlàndia; al Casal Solleric, Palma; al Centre de Cultura de la Fundació Sa Nostra, Palma, o a l’Arts Santa Mònica, Barcelona, entre d’altres.

Lara Fluxà es pregunta sovint sobre l’acció de mesurar com a estratègia vàlida per afrontar el que, en realitat, és incert. Per això modifica i altera instruments i processos de mesurament per amplificar-ne les possibilitats i generar nous resultats. Fluxà treballa la percepció de l’invisible a partir de materials transparents com l’aigua i el vidre i d’altres de més.

Lara Fluxà
Daa
2023
Vidre, aigua i ginebra
37 x 19 x 16 cm

Lara Fluxà